2010-05-24 | 09:37:03

Make dödar hustru med dammsugare

GRÄNGESBERG. Det oväntade användandet av en dammsugare av en man från Grängesberg resulterade i hans hustrus tragiska död, konstaterades i tingsrätten under tisdagen.

Nygifte och, sedan helt nyligen, änkemannen Antonio Cortina, 23, grät öppet när han erkände vållandet av sin hustrus död genom sin vårdslösa handling. "Jag ville bara överraska henne när hon kom hem från arbetet," sade han. "Jag visste inte att hennes skift hade slutat tidigare än vanligt."

En förstummad tingsrätt fick höra hur Antonio, den 28:e april i år, hade beslutat sig för att dammsuga vardagsrummet medan hans hustru var på sitt arbete som äppelcideravsmakare. Dessvärre så ledde upptäckten av ett dåligt äpple i en av fabrikens bryggkärl till att hon fick gå hem tidigare från arbetet.

Hon återvände till hemmets lugna vrå endast för att finna Antonio, fortfarande i full färd med att använda deras 3500 kronor dyra Electrolux-dammsugare under vardagsrumsbordet av krom och rökfärgat glas. Chocken av denna åsyn dödade henne omedelbart. Ambulanspersonal var på plats inom sju minuter, men alla försök att återuppliva fru Cortina misslyckades. Hon dödförklarades på plats.

Flera av tingsrättens kvinnliga ledamöter torkade bort tårar när Dr Lena Palaver beskrev den obduktion hon hade utfört. "Den preliminära undersökningen gav tillhanda att Fru Cortina, som var av latinsk härkomst, hade en medfödd genetisk skada som innebar att hon, om hon oväntat fick se en man utföra hushållsarbete, riskerade chock med potentiellt livsfarliga konsekvenser. Tester har visat att något så trivialt som om hennes make hade erbjudit sig att diska, kunde ha medfört sjukhusvistelse i flera månader. Hon kunder därför inte förväntas överleva en sådan här chock."

Dr Palavers analys fick stöd av en ledande antropolog. "I många kulturer accepteras det helt enkelt inte att män utför hushållsarbete. Genom millennier har deras kvinnliga partners därför genetisk programmerats att vara övertygade om att deras män är fysiskt och psykiskt oförmögna att utföra sådana sysslor. Att upptäcka motsatsen kan då resultera i allvarliga trauman.

Antonio Cortinas försvarsadvokat, Leif Salthin, försäkrade rätten att trots att hans klient var av italiensk härkomst, var hans mormor svenska. Herr Cortina var därför "fullständigt kapabel att använda allehanda hushållsmaskiner, inkluderande tvättmaskinen, kunde koka makaroner på egen hand och till och med sy på symaskin, om än inte i expertklass."

När rättens ordförande pressade försvaret om huruvida den åtalade hade förmedlat sina kunskaper till sin hustru innan bröllopet, erkände Leif Salthin att så inte varit fallet. "Hennes entusiasm för hushållsarbete var så stor, att min klient tyckte att det skulle vara rent elakt att frånta henne detta tydliga nöje."

I domen sade rätten att trots att det helt klart saknades uppsåt i fallet, så hade Antonio Cortina ändå "brustit i omdöme genom att icke på ett adekvat sätt ta hänsyn till sin hustrus etniska bakgrund, och de katastrofala följder som en så vårdslös handling skulle kunna medföra." Antonio Cortina förbjöds också att utföra ytterligare hushållsarbete och beordrades att införskaffa ett försvarligt lager av öl och chips och att inte lämna tv-soffan under hela fotbolls-VM.


KällaKonstigt men sant?
0 Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: